The Multilingual and Multicultural Web-Log by Spumarche® 

dedicated to the exclusive pleasures, draws on expressions of oenological and gastronomic civility from various countries around,

breaking down every frontier and distance between the different ethnicities and traditions, besides being a marketing tool of business communication

Lifestyle Web-Log by Eva Kottrova 

Piemonte - Italy

Colline del Barolo - Archivio Ente Turismo Alba Bra Langhe Roero - Foto Mark Hofmeyr

Barolo, az üvegbe zárt piemonti költemény

Barolo, az üvegbe zárt költemény

Descrizione immagine

© Kottra Éva / Eva Kottrova  →  netBarátnő

Spumarche - Explorer - Castello di Grinzane Cavour - Ph.© Edoardo Cicchetti →  Ente Turismo Alba-Bra-Langhe-Roero

Grinzane Cavour vár - Ph.© Edoardo Cicchetti →  Ente Turismo Alba-Bra-Langhe-Roero

Az ókori Görögök által gyökeret vert piemonti borkultúra hírét évszázadokon keresztül illusztris személyiségek dicsősítették. Egyetlen királyi udvar éléskamrájából sem hiányozhatott a nebbiolo-ból készült fejedelmi Barolo, mely az egyik legjelentősebb értékű és minőségű olasz szőlőfajta a hosszú ideig érlelésre képes nemes borok világában. Nevét, úgy tűnik, a ködről kapta (nebbia = köd). Az érzékeny nebbiolo -- a piemonti szőlők királya -- különös módon kötődik Langhe és Monferrato márnás, meszes és gipszes talajához; legalább annyira mint a gazdag Cavour gróf, aki befolyásos politikus és statisztaként, szabadidejében szenvedélyes borosgazdaként is nagy lépteket tett. Az Európa-szerte elismert gróf vidéki kastélyát az előkelő nebbioloval ültette körül, ahol a mai napig folyik a bortermelés. Főként Langhe, lágy és színes dombvidéke az olasz borászat legértékesebb bölcsője, ahol minden domboldalat más-más gazda odaadóan dédelget. Az innen eredő, csodákra képes „szőlőlé” minden borkedvelőt magával ragad.

A valóságos önológiai vagyon a legelőnyösebb fekvésű napsütötte hegyoldalak kiváltságos lakója, mégis, a talaj különböző jellege által sok kis szőlőbirtokra (cru) osztódik, melyet a langhi földműves sorí-nak nevez. Itt minden sorínak megvan a maga brikko-ja (ibrik), vagyis minden kis zóna, minden domboldal, kissé eltérő de „mindig” valóban elbűvölő bort ad.

A különböző szempontból vitathatatlan vörösbor 1981. január 22-én, elsőként lépett a legmagasabb minőségi osztályú - DOCG - borok kategóriájába. Teljessége lehetővé teszi, hogy nagy megelégedéssel élvezhessük a nemes kivonat jellegzetességét, főként, ha a Langhe alá tartozó helvéci és a tortoni talajból származik. Az elsőből erős, telt, tanninban gazdag, hosszú életű, presztízs bort von ki a gazda, míg a második tüzes, kiváló aromájú, bársonyos, elegáns, gyorsabban érlődő, viszont valamivel rövidebb életű bort ajándékoz.

Gyönyörű gránátvörösből narancssárgába hajló színe, hosszú ideig, hordóban való érlelésre utal. Illatát intenzív málna, erdei szamóca, vörös rózsa jellemzi, melyet a hosszabb érlelés után, még nedves talaj, szárított gomba, vanília és csokoládéra utaló illatokkal bővít; ebből a termelőtájat idéző „fehér”, azaz a legízletesebb szarvasgomba jellegzetes illata sem maradhat ki. Amikor a kehelyből érkező bársonyosan simogató ital hosszú, tartós zamata és csodálatos harmóniája magával ragad, biztosan jól választottunk akkor is, ha nem egy méregdrága, különleges évjáratú palackot vettük le az enotéka polcáról.

Ph.© Edoardo Cicchetti → Ente Turismo Alba-Bra-Langhe-Roero

Ph.© Ente Turismo Alba-Bra-Langhe-Roero

A tanninban gazdag fiatal barolot legkevesebb 38 hónapig érlelik; az óriási hordókban való pihenés után vonzó, harmonikus, kiegyensúlyozott borrá válik. A legalább 62 hónapon át érlelődő „Riserva”, igazán kiemelkedő, feledhetetlen élményben részesíti a borok szerelmesét; majdnem, mint a szédítő árú 1990, 1996, 1999 és 2001-es évjáratok, melyek egyetlen igazi gyűjtő (lakatra zárt) pincéjéből sem hiányozhatnak.
Juliette Falletti bájos márkinőnek köszönhetően a lombardiai Sforza herceg, V.Károly és a savoyi hercegek a „piemonti óriásvörösek atyjával” öblíthették le a királyi falatokat. Ma az egyszerűbb ember asztalán is csodálatra méltó házasságot köthet az albai fehér szarvasgombával díszített vesepecsenyével, vad húsokkal, barolóban párolt marhahússal, valamint az érett piemonti Castelmagno sajttal.

A tradíció kedvelő piemontiak az elmaradhatatlan Tajarin al tartufo-t, a 30 tojássárgájából (!) és egy kiló lisztből készült házi metélttésztát fogyasztják, melyet olvasztott vajjal öntenek nyakon, aztán frissen törött fekete bossal és az „illatos” albai szarvasgombával ízesítenek, vagy az ugyanúgy tipikus Riso al Barolo-t, ez egy liter baroloban főtt piemonti carnaroli rizs, frissen reszelt parmezánnal díszítve. Végül, hogy édesen zárjam az oldaltt, barolóból készült chinalikőrt és ropogós pralinét ajánlok.

Részlet Giosuè Carducci költeményéből:

Piemonte - Giosuè Carducci  (1835 –1907)   költő ès klasszika-filológus, az olasz irodalom első Nobel-díjas alkotója

« Su le dentate scintillanti vette,

salta il camoscio, tuona la valanga

da' ghiacci immani rotolando per le

selve scroscianti;

ma da i silenzi de l'effuso azzurro

esce nel sole l'aquila, e distende

in tarde ruote digradanti il nero

volo solenne.

Salve, Piemonte! » ... - continua nella sezione Letteratura

© Copyright  2017 - Spumarche® -  Explorer - All rights reserved